Geschiedenis van de organisatie

Het bedrijf is opgericht in 1966 door Jan Essenstam. Hij was orthopedisch schoenmaker, maar door het overlijden van zijn vader, die destijds een kleine boerderij had, wilde hij de werkzaamheden op de boerderij voortzetten. Als schoenmaker werkte hij nog een paar uur per dag en de rest van de uren begon hij met loonwerk, zo is het in het klein begonnen.

Het bedrijf is begonnen met landbouwwerkzaamheden. In de winterperiodes waren de bosbouwwerkzaamheden de hoofdzaak, zoals bomen zagen, uitslepen en de verkoop van het hout.

In 1978 is Hans Essenstam in loondienst gekomen en hebben Jan en Hans het bedrijf verder uitgebreid. De eerste graafmachine werd aangeschaft t.b.v. grondwerkzaamheden. Na zes jaar samenwerken is het bedrijf als V.O.F. verdergegaan. Er kwamen meer (grote) machines, de schuren en de werkplaats werden vernieuwd, zoals in de huidige situatie. In 1989 is Jan heel plotseling overleden en heeft Hans de zaak alleen voortgezet.   

Door de groei van het bedrijf en de verschillende werkzaamheden, is in het voorjaar van 1990 de eerste werknemer in dienst gekomen. De werkzaamheden werden steeds uitgebreider en veranderde van land- en bosbouw naar rioleringswerkzaamheden en het verrichten van straatwerk. In 1992 kwam de tweede werknemer in dienst.

In januari 2021 is Nick Essenstam in het bedrijf gekomen. Het bedrijf Essenstam Loon- en Grondverzetbedrijf is van rechtsvorm gewijzigd naar een V.O.F.

De werkzaamheden van ons bedrijf zijn: grondwerk, loonwerk, bestratingen en snoeiwerkzaamheden. Daarnaast zijn wij ook actief op het gebied van tuinaanleg en de aanleg van rioleringen.